Het Vierde Niveau: alles wat we hebben.

Het Vierde Niveau: alles wat we hebben.

Twee jaar geleden organiseerde ik een bijeenkomst met mensen die al langere tijd  leerling zijn van Don Juan Nuñez del Prado, onze Inka-leraar uit Peru. Juan geeft sinds 1999 elk voorjaar Inka Pad workshops in Amsterdam. Eén van de belangrijkste elementen in zijn lessen is het “vierde niveau”. Twee dagen lang spraken we over leven vanuit een vierde niveau bewustzijn, wat dat betekent, en wat ervoor nodig is. We werden enthousiast en maakten plannen.

Wat is dat “vierde niveau”? Het is een manier van leven, van denken, voelen en doen. Het houdt in: respect voor anderen, open staan voor contact, de menselijkheid zien in iedereen, en anderen vrij laten in hun eigen manier van leven. Weten dat iedereen op aarde met elkaar verbonden is, en dat we het met elkaar moeten doen. Het was de houding die het de Inka’s mogelijk maakte hun rijk steeds verder uit te breiden: niet door oorlog en angst voor andere volken, maar door contact te maken en open te staan voor uitwisseling van kennis en ervaring, en het delen van de macht. Eigenlijk was het oude Inka-rijk (destijds groter dan het Romeinse rijk!) één groot netwerk. Verschillende mensen wijzen er op dat we in onze tijd een dergelijke ontwikkeling nodig hebben: meer verbondenheid met elkaar, zorg voor de wereld, meer samenwerken en netwerken, en minder concurrentie en verdeeldheid. Een ander bewustzijn, anders voelen en vooral andere dingen gaan doen.

Je bent niet zomaar een vierde niveau mens, maar je kunt er naar toe groeien. De eerste stap is altijd: goed voor jezelf gaan zorgen. Niet meer zomaar lukraak meebewegen in wat het leven je biedt, maar bewust kiezen wat jij ermee wilt doen.  Daarna komt de verbondenheid met een grotere groep: je vriendenkring, het orkest waarin je speelt, de sportclub of je team van collega’s. Je oefent verantwoordelijkheidsgevoel, zorg en aandacht voor elkaar. Stap drie is dan het ontdekken van je eigen specifieke kwaliteiten en het kiezen van je eigen weg. Wie ben je, en wat kan je anderen leren? Je kunt jezelf verder brengen en tegelijk ontdekken wat je voor anderen en voor de wereld kunt doen.

Eigenlijk is onze hele maatschappij “derde niveau”. Er ligt veel nadruk op individuele ontwikkeling, het hebben van bijzondere kwaliteiten; beter, sneller of efficiënter zijn dan anderen, en overtuigd zijn van je eigen gelijk. Dat heeft mooie kanten: je ontwikkelt je eigen kwaliteiten, je levert een bijdrage. Maar als je het niet redt, dan val je buiten de boot. Want tegelijk is “derde niveau” ook afzetten tegen anderen, de grenzen scherper maken, angst hebben voor het verliezen van je baan, voor mensen met andere opvattingen, voor systemen en structuren die heel anders zijn dat wat jij gewend bent. In het groot gaat dat ook zo: tot in deze tijd is de economie een derde niveau systeem: voortdurende groei is nodig, overtuigd zijn van de juistheid van het systeem, nastreven van eigen doelen, concurrentie en strijd. Maar deze oude structuren lopen dood, de groei heeft een einde, en meer en meer mensen zetten zorg voor anderen, duurzaam omgaan met de aarde, en de noodzaak van samenwerken en gelijkheid voorop in hun keuzes hoe te leven. We moeten een stap verder. Alles wat we hebben is elkaar, en de aarde.

Maar dan. Hoe doe je dat? Je kunt overtuigd zijn van de noodzaak samen te werken, van verbonden zijn met anderen. Maar het voelt niet altijd zo. En doen wat nodig is, is nog veel moeilijker. Je blinde vlekken, je angsten en je ingesleten patronen zitten in de weg. En misschien nog wel meer. Voor mij zijn de oefeningen van de Inka traditie een goede manier om verder te komen en mijn vierde niveau levenshouding te laten groeien. Voor anderen zijn dat andere vormen van energiewerk of meditatie, of werken voor een goed doel, of juist bepaalde keuzes maken in je werk of eigen bedrijf, klein of groot. Zolang je geen Mandela of Gandhi bent moet je het doen met de mogelijkheden die je hebt, op de plek waar je bent. Je eigen druppel op de gloeiende plaat.

En die groep van twee jaar geleden? Sommigen hebben inmiddels een andere keus gemaakt in hun werk. Meer in lijn met zichzelf, meer bijdrage aan de wereld. Anderen werken door aan hun projecten. Weer anderen zijn nieuwe dingen begonnen. Brengen bewustzijn in de wereld. Werken samen met de aarde. Schrijven en reizen en netwerken en stimuleren, verbinden en hebben lief. Er is nog wel wat hetzelfde, er is ook veel veranderd.

Ikzelf haal Juan weer naar Nederland, eind maart is hij er weer. Ik geef workshops en jaartrainingen waarin de levenshouding van het vierde niveau belangrijk is. Ik leer nog steeds mijn eigen lessen en zet een stap waar ik kan. En leer anderen achtergronden en oefeningen, “tools and tricks”, om het vierde niveau een beetje dichterbij te brengen. Eén persoon is een stap verder gegaan en heeft een boek geschreven over het vierde niveau. Zodat iedereen er meer over kan lezen. Een druppel? Wellicht. Maar veel druppels samen koelen de gloeiende plaat. Samenwerken, verbondenheid en liefde, dat is misschien wel alles wat we echt hebben.

Richard Kleijnen: Het Vierde Niveau. €22,50.
Te bestellen via mij (info@ineen.org) of www.hetvierdeniveau.nl.

Share

3 Responses so far.

 1. Jan Benckhuijsen schreef:

  Herkenbaar mooi geschreven. Zeker soms lastig maar altijd uitdagend om zelf deze stappen te zetten.
  Elke dag weer een kans om dit te oefenen.

 2. Richard schreef:

  Je schrijft inderdaad prachtig Margo. Zonder die bijeenkomst 2 jaar geleden was het waarschijnlijk nooit gebeurd. Ik voel nu de ayni nog. Zie je vrijdag 🙂
  Liefs, Richard

 3. Sabrina oudega schreef:

  Gefeliciteerd Richard! Wat mooi dat jouw boek er nu is!
  Geboren vanuit een diep verlangen twee jaar terug! En nu in de realiteit! Liefs Sabrina

Leave a Reply