7 manieren om te Gronden

Je leest het vaak: gronden is belangrijk. Als je goed gegrond bent, gaat alles beter. Gronden houdt in: stevig staan, met twee voeten op de grond, reëel zijn, nuchter en praktisch zijn, aards, helder. Maar ook: goed kunnen ontspannen. Loslaten wat niet meer nodig is, wat oud is of niet van jou.

Goed gegrond zijn geldt als prettig en zelfs noodzakelijk. Het zorgt voor een helder hoofd, contact met je gevoelens, en het maken van de juiste keuzes. Wie niet goed gegrond is kan daar flink last van hebben: een zwaar hoofd, malen en zorgen maken, emoties die je storen en steeds weer terugkomen, steeds weer terugvallen in gewoontes die je eigenlijk kwijt zou willen, niet weten wat je wilt of niet doen wat je wilt.

Mijn begrip van gronden is breder. Gronden gaat altijd om verbinding maken met de aarde, maar naast het afvoeren van energie die niet (meer) bij je past zie ik nóg zes manieren van gronden. Het hele “verbinden met de aarde” is een veel groter verhaal…

 

1: Diep de aarde in, en loslaten

De eerste manier om te gronden is het maken van een energetische verbinding met de aarde, diep de aarde in. Je maakt die verbinding door te werken met je intentie: je stelt je een draad, een buis of een energielijn voor die tot diep in de aarde doorloopt. Sommigen stellen zelfs dat die lijn tot het middelpunt van de aarde zou kunnen gaan. Energie volgt altijd intentie, dus op deze manier kan je energie uit jouw systeem die “teveel” is afvoeren. Als metafoor werkt dit beeld uitstekend. Je laat echter niet werkelijk je gedachten en gevoelens los, maar alleen de lading, de spanning die met die gedachten en gevoelens gepaard gaat. Door op deze manier te gronden word je rustiger, meer ontspannen, je houdt minder energie vast in je hoofd en je stroomt beter door. En je kunt juist helderder denken, en beter voelen. Je bent minder in je hoofd en meer in contact met je buik: een veel betere voorwaarde voor de juiste keuzes maken, en de dingen doen die bij je passen.

 

2: Opvullen met energie

De tweede opvatting van gegrond zijn heeft niet betrekking op het loslaten van energie, maar gaat juist over het toelaten van en jezelf opvullen met aarde-energie, waardoor je meer energie krijgt en je steviger voelt. Aarde-energie komt onderin je energieveld binnen. Je kunt het soms voelen als een prikkeling in je voeten, als daar de aarde-energie binnenkomt. Tegelijk komt die aarde-energie ook in de cirkel rond je voeten je energieveld binnen, daar waar jouw energiebel de aarde snijdt. Dit is het gronden in de zin van aarde-energie in je opnemen, jezelf vullen en vol energie gaan voelen, in je lichaam en in je ziel, je denken, voelen en actie. Je ontvangt energie om te groeien en bloeien, om jouw unieke kwaliteiten in daden en resultaten om te zetten. Zo kan je voor jezelf en voor je omgeving degene worden die je in potentie bent.

 

3: Je eigen plek innemen

De derde manier van gronden gaat over “reëel zijn”, goed in contact zijn met de realiteit. Vanuit de energie van je buik maak je voortdurend verbindingen met de mensen om je heen: je legt energetische koorden. Daarmee maak je contact met die mensen met wie je je verbonden voelt, met wie je graag omgaat, met wie je te maken hebt. Ook maak je verbinding met plekken: waar ben je bekend, waar kom je graag, waar wil je heen. Al die verbindingen maken een netwerk waar jij middenin zit: je bent het middelpunt van je eigen wereld en al die koorden geven je stevigheid, maken jouw plek in de wereld. En via al die verbindingen wissel je energie uit: je geeft en ontvangt informatie, je wisselt gevoelens uit, je doet dingen voor elkaar.  Je leeft hier en nu, precies op de plek en het moment waar je bent. Ook dat is gegrond zijn.

 

4: Jouw unieke kruispunt van velden van energie

De vierde manier van gronden is verwant aan de derde. Dit gaat ook over midden in je eigen wereld staan, maar nu ligt het accent niet op mensen of plekken, maar op de grotere velden van energie waarmee je verbonden bent en die je een kader bieden waarbinnen je bestaat. Naast de meer intieme groep mensen waarmee je direct verbonden bent, je “kleine groep”, heb je ook een verbinding met grotere groepen: je cultuur, je land, je religieuze of spirituele traditie, je man of vrouw-zijn. En misschien voel je je ook deel van de grootste groep: de mensheid. Deze groepen nemen niet zozeer fysiek een specifieke ruimte in maar wel energetisch: je deelt informatie, kwaliteiten, manieren van leven. Als je goed gegrond bent dan ken je de groepen waar je bij hoort, waar je deel van uitmaakt. En jij staat energetisch op het snijpunt waar al die groepen bij elkaar komen: je eigen energetische ruimte. Jouw unieke combinatie, snijpunt van al die verschillende energetische velden.

 

5: Hier en nu zijn

Dan is er de factor tijd: je hebt een verbinding met je verleden, met wat je meegemaakt hebt en het verhaal wat je daarover vertelt aan jezelf en anderen. Als je met je aandacht in het verleden bent, kan je niet loslaten en kan je geen energie in je opnemen. Je aandacht is niet daar waar je gronding is, en omdat energie je aandacht of intentie volgt, versterk je het verleden. En er is de toekomst, waar je verwachtingen op projecteert, angst voor hebt, of juist heel open voor staat. Ook dat is een verhaal wat je vertelt. Teveel met je aandacht bij de toekomst zijn houdt ook gronden tegen: je leeft met wat er zou kunnen gebeuren, niet met wat er is. Alleen als je met je aandacht in het hier en nu bent, kan je hier en nu energie ontvangen, en loslaten. Goed gegrond zijn kan alleen als je echt hier en nu leeft, tussen het verleden en de toekomst.

 

6: Tussen kosmos en aarde

En als zesde is er onder je het veld van de aarde, het leven in tijd-ruimte wat jou draagt, en boven je de kosmos, de verbinding met het tijdloze van waaruit je inspiratie ontvangt. Daar tussenin, in het midden, sta jij. En vanuit je eigen midden, vanuit je hart, ben je verbonden met anderen en de wereld. Een kanaal tussen het tijdloze, en het leven in de tijd-ruimte van het bestaan op aarde.

 

7: In je eigen kern aanwezig

Goed gegrond zijn is meer dan een energetisch lijntje de aarde in. Het gaat over inspiratie ontvangen, loslaten wat jou niet meer dient en toelaten waar je van groeit. Het gaat over contact met je directe omgeving, mensen groepen waarmee je verbonden bent. Het gaat over je plek op aarde innemen. En uiteindelijk gaat het over verbonden zijn met jezelf, jij als middelpunt van al die energieën. Verbonden zijn met je eigen kern, de 7e manier van gronden…

Share

Leave a Reply