[:nl] 

Juan en Ivan in Almere   Juan and Ivan in The Netherlands   Don Benito
Juan Nuñez del Prado en zijn zoon Ivan Nuñez del Prado, en Don Benito Qoriwaman, op één van de zeldzame foto’s die van hem gemaakt zijn. 

Sinds 1999 geeft Juan Nuñez del Prado in Nederland lessen over de Andestraditie, de spirituele traditie van Peru. Juan ontving tien jaar lang onderricht van zijn belangrijkste leraar, Don Benito Qoriwaman. Don Benito was een leraar van het “vierde niveau” en gaf Juan de hoogste vorm van onderricht over de traditie. Hij wijdde Juan in in de “rechterkant” van het Andespad, de kennis en achtergronden van de traditie, met de formele initiaties voor verbinding met de traditie en de spirituele lijn van leraren. Ook introduceerde Don Benito Juan bij twee andere leraren die hem in het “midden” en de “linkerkant” van het Andespad onderrichtten: Don Andres Espinoza, en Don Melchor Deza. Juan heeft de lessen van zijn leraren bewerkt en omgevormd tot een serie workshops, aangepast aan onze westerse manier van begrijpen en beoefenen. Hij werd bekend door de boeken van Elizabeth Jenkins, die over haar spirituele zoektocht en ontmoetingen met Juan twee boeken schreef. Sinds 1999 reist Juan jaarlijks naar Nederland en andere landen in de wereld om zijn kennis en de wijsheid van de oude Inka’s door te geven. De laatste jaren wordt hij vergezeld van zijn zoon Ivan.

Zes dagen Inka Pad workshops (Basis)
Don Juan en Ivan geven elk jaar drie basisworkshops van elk twee dagen, in de vaste volgorde “Rechterkant”, “Midden”, en “Linkerkant”. Je kunt aan deze workshops deelnemen zonder voorkennis, in de volgorde 1 -> 2 -> 3. Na de drie basisworkshops is er een vervolg in Eext (Drenthe), waarin verdiepingsstof wordt gepresenteerd, en de volledige Grote Inwijding (Hatun Karpay) in de natuur van Landgoed Heidehof wordt gegeven (Inka Pad 4). De theorielessen en het verblijf vinden plaats in Anderen, 2 km verderop.

In de “Rechterkant” (Phaña) workshop, Inka Pad 1 (het Mystieke Pad), dragen Don Juan en Ivan hun kennis van de kosmovisie van de Andestraditie aan ons over. Dit zijn de lessen die Juan ontving van Don Benito Q’oriwaman, zijn belangrijkste en eerste inheemse leraar. Yachay, de kracht van het intellect, is in deze workshop de kern. Je leert je eigen energiebel schoon te maken en te versterken door je te verbinden met kosmische en aarde-energie. Je leert onderscheid te maken tussen lichte en zware energie, en hoe je de aarde-kracht kunt gebruiken om anderen energie te sturen. Je gaat het verschil ervaren tussen mannelijke en vrouwelijke energie, en integreert ze met elkaar. Een speciale manier om zware energie te verteren geeft je een krachtig middel om soepeler en harmonieuzer met de mensen om je heen om te gaan. In deze eerste workshop word je met de Karpay Ayni initiatie zelf ook ingewijd in het vierde niveau van deze eeuwenoude spirituele traditie. Tot slot word je in het Misha Chakuy ritueel verbonden met de lijn van spirituele leraren van het Vierde Niveau van de Andestraditie.

De “Midden” workshop (Chaupi), Inka Pad 2, legt de nadruk op het ervaren. De kennis en oefeningen die Juan leerde van Don Andres Espinoza geven je de middelen om harmonieuze en liefdevolle relaties aan te gaan met anderen en om je te verbinden met de krachten van de natuur. We beginnen met het ritueel van het openen en activeren van de energetische centra: Chumpi Away Ñawi Kichay. Je opent de gebieden in je energiebel die verbonden zijn met, en gevoed worden door, de energieën van Water, Aarde, Zon en Wind. Een indrukwekkende serie oefeningen opent het hartcentrum en in de groep werken we met een steeds sterkere hartenergie: Munay, de geïntegreerde kracht van liefde en wil samen. Contact maken met het moment van de conceptie (Wiñay) en van het sterven (Wachay) laat je raken aan het mysterie van het leven. Je laat angst los en komt meer en meer in contact met je hart.

Inka Pad 3, “Linkerkant” (Lloqe) (het Magische Pad) gaat over het ontwikkelen van de creatieve innerlijke energetische kracht en het werken met energie in het creëren van je levensomstandigheden en in healing. Dit zijn de lessen van Don Melchor Deza. Hier staat Llankay centraal, de kracht van het handelen. Je kiest je helpers (dieren en mensen) die een voorbeeld voor je zijn voor je ontwikkeling in verschillende leefsferen en het vergroten van je bewustzijn.
We doen oefeningen om je zeven krachten te versterken: Qaway (de kracht van helder zien), Rimay (de kracht van helder spreken vanuit jezelf), Kanay (de kracht van de essentie, van het Zijn), Munay (de kracht van liefde en wil samen, bewust gestuurde liefdeskracht), Tusuy (de kracht van spelen, uitproberen en imaginatie), Atiy (de kracht die je hebt om dingen in beweging te zetten) en Tarpuy (letterlijk “zaaien”, de kracht van het loslaten, van overgave aan het leven op aarde). Daarna krijg je vier belangrijke oefeningen aangeboden om je bewustzijn, kennis, liefde en kracht te integreren. We doen Mallki (de energie van het Zelf integreren en als een boom laten groeien), Qanchis Poqpo (“zeven energiebellen”, het verfijnen en differentiëren van je energiebel zodat je krachtiger wordt in waarnemen en verbinden met anderen), Tawantin (een diepe integratie van gevoel en passie aan de ene kant, met helder denken en het beheersen van je impulsen aan de andere kant). Tot slot werk je met de kracht van de Amaru, de oer-aardekracht, de slangekracht van de Andestraditie.

Inka Pad 4 (Verdieping en Hatun Karpay: Grote Inwijding) op Landgoed Heidehof, Eext (Drenthe) In Inka Pad 4 breid je je kennis van het Inka Pad (Andestraditie) uit met de lessen van Tata Lorenzo (Juan’s Boliviaanse leraar). Je leert hoe je je kunt verbinden met de energie van de groepen waar je bijhoort, van je familie tot de hele mensheid en de kosmos. Je leert je energetisch te verbinden met de aarde, het zonnestelsel en de Melkweg. Ook werken we met healing-technieken uit zowel de Andestraditie als uit andere tradities. Een serie speciale oefeningen helpt ons te werken in en met de veranderende energieën in deze tijd na 2012.
Daarnaast geeft Juan zijn beroemde les over de overeenkomsten tussen de Inka traditie en de psychologie van Jung: er zijn opvallende parallellen tussen de ontwikkeling volgens de zeven bewustzijnsniveaus zoals de Inka traditie die leert, en de stappen in het individuatieproces (jezelf worden op een hoger niveau) uit de psychologie van Carl G. Jung. Op 1 december 2013 gaven Juan, Ivan, Selma Sevenhuijsen en Margo Kistemaker een seminar in het Jung Instituut in Nijmegen over dit thema. In Inka Pad 4 krijg je dezelfde kennis aangeboden!
Buiten op Heidehof zullen we de rituelen en oefeningen doen uit de Hatun Karpay, het Grote Inwijdingsritueel van de Inka. In directe verbinding met de natuur krijgt dit een speciale kracht. De energetische krachtplekken in en rond Heidehof maken deze Nederlandse Hatun Karpay tot een heel bijzondere ervaring. Voor deelname aan Pad 4 is het nodig eerst Pad 1, 2 en 3 gedaan te hebben.

Don Juan Nuñez del Prado
Sinds 1999 komt Don Juan jaarlijks naar Nederland en andere landen in Europa, om ons de kennis, rituelen en initiaties van de oude Inka’s over te brengen. Don Juan is antropoloog, maar was ook en vooral 30 jaar lang leerling van drie inheemse Peruaanse leraren die hem bijzondere kennis en krachtige rituelen uit de eeuwenoude spirituele overlevering overbrachten. Sinds 2005 werkt hij samen met zijn zoon Ivan, sinds zijn 7e jaar leerling op het Andespad . Don Juan is bekend geworden door de boeken van Elizabeth Jenkins (De Terugkeer van de Inka, en Reis naar Q’eros). Kenmerkend voor de lessen van Don Juan is het werken vanuit het “Vierde Niveau” van de Andestraditie: het bewustzijn dat alles energie is, en alles in het universum met elkaar verbonden is. Een leraar van het vierde niveau deelt zijn of haar kennis vrij met anderen, zonder geheimen, zonder voorwaarden. Een serie initiaties en rituelen brengt ons kennis en oefeningen waardoor we onze inzichten en ons weten kunnen verhelderen, en onze innerlijke kracht kunnen versterken. Wanneer we voeding halen uit de energieën van kosmos en aarde, en uit de energie van de natuur-elementen, worden we vrijer naar anderen toe en kunnen we angst en competitie achter ons laten. De Andestraditie geeft ons eeuwenoude wijsheid, transformerende energetische oefeningen en rituelen, om de Nieuwe Tijd krachtig tegemoet te gaan.[:]