Lichte en Zware Energie

 

 

Onder “zware energie” versta ik energie die meer verdicht is, meer vorm heeft, meer vast is en minder stroomt, dan de lichte stromende energie die beweeglijk is, veranderend, minder vaste vorm heeft.

Licht

De puurste vormen van lichte stromende energie zijn zuiver bewustzijn, kosmische energie aan de ene kant, en aarde-energie en –voeding aan de andere kant. Je zou je die energieën kunnen voorstellen als zonlicht en zuivere lucht aan de kosmische kant, en water en vruchtbare aarde aan de aardse kant. Die vier elementen maken samen alles wat bestaat: de wereld van de vorm, van mensen, dieren, planten.

Energie

Als we het hebben over “energie” dan zijn het natuurlijk niet die concrete elementen, maar de energetische kant ervan: informatie (wind, lucht, ruimte), bewustzijn en voelen (zon), vorm en emotie (aarde), en levenskracht en impuls (water). Natuurlijk – er is die ongrijpbare mystieke vonk van levensenergie, die de kern vormt van al die mensen, dieren en planten. De vijfde factor, het mysterie.

De wereld ontmoeten

Mensen hebben bewustzijn. We denken, we hebben gevoelens, we hebben een eigen wil waarmee we sturen wat we doen, hoe we praten, en hoe we gevoelens uiten. Vanuit dat bewustzijn ontmoeten we de wereld. Niet iedereen denkt zoals je zelf denkt, er zijn botsingen met anderen en onbegrepen gevoelens, en niet al je gedrag past goed bij hoe anderen zich gedragen.

Zwaar

Al die ontmoetingen met de buitenwereld leveren behalve veel moois ook zware energie op: ergernis, verbazing, ideeën, overtuigingen, spanning, verlangen, gewoontes, regels, keuzes. Niets mis mee: zware energie is een vorm, een verdichting. Pure stromende energie is niet grijpbaar, is steeds in verandering. Dus het is ook heel handig dat er zware energie bestaat, waardoor we een wereld maken die we kennen, die redelijk stabiel is, die een beetje voorspelbaar is en vertrouwd. Zware energie is de verdichting van materie, van vorm, maar ook van gedachtes, ervaringen en gewoontes die vast gaan zitten. Door zware energie krijg je grip op jezelf en op de wereld om je heen.

Loslaten

Wat te doen als die vorm, die ideeën, overtuigingen of gewoontes langdurig hetzelfde blijven? Dan kan je niet meer aanpassen aan veranderingen. Dan blijft de overtuiging overeind ondanks nieuwe ervaringen. Of een gewoonte blijft bestaan lang nadat hij handig of nuttig was. En dan wordt de zware energie lastig, het gaat voelen als ballast of als druk, als spanning, irritatie of je gaat malen en zorgen maken over steeds weer hetzelfde. Zware energie die jou niet meer dient, kan je het beste loslaten. Loslaten is populair: go with the flow, relax to the max. Maar hoe doe je dat?

Bewust worden

Allereerst: neem het niet al te letterlijk. Je laat niet echt iets los, alsof je een deel van jezelf wegdoet. Wat je kunt doen is je bewust worden van de zware energie die je lastig vindt. Oooh, ik voel me heel erg gespannen, dat is waarom ik me raar voel en huilerig ben…. Het besef is het halve werk. De andere helft van het werk is je actief verbinden met iets wat jou voeding geeft, inspiratie, ontspanning, of plezier. Iets wat je goed doet: iets wat voor jou lichte en stromende, bewegende energie betekent. Dus: alles wat jou lichter maakt en meer in beweging zet. Daardoor komt de zwaarte in beweging, en wordt alles lichter. De energie blijft, de vorm verandert.

Relatief

Tot slot: het is allemaal heel erg relatief. Omdat zwaar niet hetzelfde is als negatief (en licht niet positief!), kan iets wat voor mij zwaar is voor iemand anders juist een bron van inspiratie zijn. Kunst bijvoorbeeld: de kunstenaar geeft vorm, en als het kunstwerk af is, is het zware energie geworden. Het heeft een vorm, en verandert niet meer. Maar hoeveel schoonheid kan er vanaf stralen wat licht is voor een ander! En een boek (of achtergrondtekst!) is zware energie bij uitstek: woorden, zinnen die vastliggen, betekenis die de schrijver geeft, zonder dat hij of zij weet hoe de boodschap aankomt. Maar als het een beetje meezit geeft zo’n geschrift anderen inspiratie, nieuwe ideeën of een fijn gevoel. De zware energie van de één kan bij iemand anders de inspiratie zijn om zijn of haar energie meer te gaan laten stromen en dus lichter te worden.

 

 

Dit artikel verscheen als deel van de online cursus De Kracht van Intentie.

Share

Leave a Reply