Wetenschapper en spiritueel

Al voordat ik mijn eigen bedrijf begon combineerde ik nuchter en praktisch onderzoek met spiritualiteit.
Tijdens mijn doctoraalstudie Psychologie gaf ik les aan tweedejaars psychologiestudenten in methoden van onderzoek en statistiek. Zij leerden de principes van wetenschap beoefenen en om het saaie en zware er een beetje af te halen gebruikte ik verhalen uit de Soefi traditie om het één en ander te illustreren. Het verhaal van het Dorp van de blinden en de Olifant, en het verhaal van De Sleutel ligt in het Donker waren mijn favorieten. Illustraties van het gegeven dat de waarheid veel facetten heeft, dat iedereen gelijk heeft vanuit eigen ervaring maar we elkaar nodig hebben om tot het grotere inzicht te komen, en dat het belangrijk is om de juiste vraag te stellen, om tot het juiste antwoord te komen.

 

Psycholoog en healer-reader

Na mijn afstuderen verdiepte ik me verder in meer spirituele richting en ik hield me bezig met Boeddhisme, Antroposofie en de New Age die toen nieuw en veelbelovend was. Na een opleiding tot healer-reader startte ik mijn eigen bedrijf als psycholoog-coach en werkte met energie en healing als (extra) gereedschap. Ik merkte al snel dat ik er veel aan had en breidde mijn kennis uit.
Ik volgde meer opleiding in energiewerk en healing-reading en ik ontwikkelde een heel eigen manier van werken. Vanaf 1997 startte ik een driejarige opleiding tot healer en reader die (steeds vernieuwd) nog altijd bestaat. Daarnaast zocht ik scholing als psycholoog in de behandeling van mensen met posttraumatische stress, en chronische stress en burnout. De combinatie van psychologie en zelfhealingtechnieken werkte heel succesvol voor mijn cliënten. Ik volgde intensieve ondernemers-opleidingen om mijn bedrijf sterker te maken, en anderen te kunnen adviseren.

 

Oude Inka wijsheid en moderne coaching

In 2003 ontmoette ik Juan Nuñez del Prado, een wereldwijd bekend leraar uit Peru, en leerde van hem over de visie en levenshouding van de Inka’s. Ik volgde lessen bij meer Inka-leraren en leerde in Peru bijzondere mensen kennen. Ik ontdekte dat de Inka-traditie mij enorm krachtige en efficiënte technieken kon leren die ik kon toepassen in het begeleiden van mijn cliënten en het lesgeven aan mijn cursisten. Manieren voor het omzetten van zwaarte in lichtheid en energie, voor het leren kennen van je eigen essentie, leven vanuit wie je werkelijk bent, het verwezenlijken van je (werkelijke) doelen.
De Inka traditie is voor mij erg belangrijk geworden. Het is een uiterst inzichtelijk en sterk werkend systeem van inzichten en energetische oefeningen, die voor heel veel mensen enorm effectief blijken te zijn. Het mooie van deze richting is dat er geen geloof nodig is, dat niemand ergens van overtuigd hoeft te worden. Door je open te stellen en de oefeningen uit te proberen geeft je eigen ervaring antwoord op de vraag of deze spirituele werkwijze je de antwoorden brengt waar je naar op zoek bent.
In de Inka workshops die ik geef draag ik de kennis over zoals ik die van mijn leraar Juan Nuñez del Prado heb geleerd, compleet met initiaties en oorspronkelijke spirituele beoefening.
In mijn trainingen voor persoonlijke ontwikkeling en als business coach vertaal ik de oude technieken naar moderne methoden en combineer ik de oude wijsheid met moderne inzichten. Voor mijn cliënten en voor mijzelf een prachtige, sterke en wijze manier van werken.

 

Essentie en stappen zetten

Belangrijk in mijn werk met mijn cliënten is het herkennen van de rode draad in je leven, van je essentie, van wat je altijd al wist maar wat ondergesneeuwd raakte in de waan van alle dag. Erkennen dat er veel meer mogelijk is, leren hoe je bewustzijn versterkt, zelfvertrouwen vergroot, hoe je helemaal in je kracht kan staan.  Inventariseren waar je staat, wat je tegenhoudt, en weten waar je heen wilt. En dan een stap zetten. En weer een, en weer. En dan kom je er, bij je doel, je wens, bij dat wat jij in de wereld wilt zetten.
Door helderheid te krijgen over je passie en dat waarin je een verschil wilt maken in de wereld, ontdek je tegelijk wat er in de weg zit. Oude patronen, onvoldoende zelfvertrouwen of pijnlijke ervaringen kunnen enorm in de weg zitten. Mijn manier van werken geeft meestal beweging, verandering en transformatie. Zware energie wordt weer licht. Daarna is de weg vrij om doelen te stellen en te bereiken, doelen die echt bij je passen, op zo’n manier dat je meer energie krijgt en je je weer verbonden voelt met je inspiratiebronnen.

 

Zijn wie je Bent in je persoonlijk leven en in je bedrijf

Ik werkte met mensen aan hun bedrijf en begreep dat deze oude kennis en technieken van onschatbare waarde zijn voor mensen hier, in het hectische leven, die keuzes moeten maken in leven en werk. Naast de trainingen die ik al gaf ontwikkelde ik een heel eigen werkwijze voor mensen die graag helderheid willen krijgen over wie ze zijn, en hoe ze de beste keus kunnen maken om hun uniciteit in de wereld te zetten. Ik begeleidde met succes vele mensen in hun proces van ontdekken waar te beginnen, en verhelderen hoe verder te gaan.
Sinds zo’n 7 jaar werk ik steeds vaker met zelfstandig ondernemers en professionals. Ik vind het fantastisch om mensen te helpen ontdekken wat hun eigen unieke bijdrage aan de wereld is, en hoe ze die zo krachtig mogelijk naar buiten kunnen brengen. Daar wordt iedereen beter van.

 

Blijven leren en de metafoor van de blinden

Vanaf 2007 komen er docenten van over de hele wereld gastworkshops geven, als aanvulling op mijn bestaande lesstof. Ik werkte en werk onder andere samen met:​

  • ​Stephen Victor (Opstellingen, NLP – USA) (2009 tot nu)
  • Alma Santiago en haar man Xolotl (Tolteekse traditie, Healing en Azteekse kalender – Mexico) (2014 tot nu)
  • Charlie Morley (Tibetaans Boeddhisme & Lucid Dreaming, 2014 en 2017) en Lucid Dreaming & Shadow Work (gepland voor april 2018)
  • Juan en Ivan Nuñez del Prado (Inka-traditie – Peru) (2007-2016)
  • Elizabeth Jenkins (Inka-traditie, USA) (2011)
  • Sergio Magaña (Toltec tradition and Dreaming – Mexico) (2011-2017)

Natuurlijk doe ik mee aan de workshops. Ik leer ervan en integreer de lessen in mijn eigen trainingen en begeleiding van mensen. Daarnaast lees ik over andere spirituele tradities en werkwijzen, en ben ik in feite nog steeds op zoek naar de grote waarheid, waarvan ik ook weet dat ik die nooit helemaal zal vinden. Elke spirituele richting is als de ervaringen en inzichten van een van de blinden in het dorp, die een olifant betasten en zijn wezen beschrijven. Elke blinde heeft gelijk, en toch hebben ze allen een andere ervaring, een andere visie. Uiteindelijk raken ze allemaal aan de waarheid, aan het mysterie van het leven wat voor ons mensen niet direct kenbaar is, omdat we blind zijn.

Om het mysterie, de grote waarheid, nog weer vanuit een ander perspectief te onderzoeken ben ik begin 2015 begonnen met een 7-jaars-training in het Taoïsme.

 

en nog wat persoonlijk…

In mijn vrije tijd schilder ik (olieverf). Ik vind het heerlijk om vanuit mijn innerlijke beelden te schilderen en ik kom erdoor tot rust. De schilderijen op deze website zijn alle door mijn gemaakt. Op andere momenten trek ik graag baantjes in het zwembad, wat weer een heel ander soort ontspanning geeft. Sinds ik in Amsterdam Zuidoost woon ( De Bijlmer) fiets ik ook graag in de omgeving van de rivieren de Gaasp en het Gein.
Ik ben moeder van twee volwassen kinderen die ik alleen opvoedde. Ik hou van de zee, en Noorwegen en Zweden zijn mijn favoriete vakantielanden. Sinds mijn zoon in 2017 is getrouwd met een Braziliaanse en in Rio de Janeiro woont heb ik “Rio” aan dit lijstje toegevoegd…

 

Op een rijtje:

2005 tot nu (gepland tot 2021): Tao-training. 7-jaars training Taoïsme, Reinoud Eleveld.

juni 2017 – nu SOMBA, online ondernemers-trainingen

juli 2017: Opstellingenwerk met kunstzinnige therapie. Trainingsworkshop bij Pia Kalhof, Noorwegen.

2002 tot nu: Inka-traditie. Lessen van en samenwerking met Juan en Ivan Nuñez del Prado (2002-2016), Elizabeth Jenkins (2009, 2010, 2011), Americo Yábar (2008, 2009, 2010), en de Q’ero paqo’s Don Francisco Apaza Flores (2012, 2015), en Don Pascal Apaza Flores (2015).

2011-2017: Tolteekse traditie. Lessen van en samenwerking met Sergio Magaña (2011-2017).

2014, 2016: Tibetaans Boeddhisme en Lucid Dreaming. Lessen van en samenwerking met Charlie Morley (2014, 2017). Weer 4 dagen gepland voor april 2018.

2009 tot nu: Opstellingenwerk, systemisch werk. Samenwerking met Stephen Victor (2009 tot heden).

2008-2016: Trainingen in ondernemerschap (Open Circles, 2008-2016), Social Media Jeanet Bathoorn (2015), en diverse kortere trainingen.

2004-2014: verbonden aan de Joseph Campbell Foundation.

2002-2007: Training in behandeling van chronische stress & burnout (CSR centrum), en Posttraumatische stress. Samenwerking met verschillende reïntegratie-bureaus voor de begeleiding van mensen met chronische stress en burnout.

1997 tot nu: Driejarige opleiding tot healer-reader, ontwikkeld en in de loop van de jaren aangepast en vernieuwd. Nu gebaseerd op het Inka-energie-model.

1993 tot nu: Diverse workshops, trainingen, cursussen en seminars op het gebied van energiewerk, healing, reading en aanverwante thema’s ontwikkeld en vele malen gegeven. In deze periode ook diverse bijscholingen als psycholoog, en verdieping in verschillende spirituele richtingen en modellen. Steeds in ontwikkeling.

1993-1995: opleiding tot coach-counselor-trainer bij het Europees Instituut.

1988-1991: opleiding tot healer-reader bij Ineke Buning, opleiding voortkomend uit de School voor Intuïtieve Ontwikkeling

1986: afgestudeerd in de klinische psychologie en persoonlijkheidsleer, met als bijvakken psychopathologie en methodologie.