Wensen doen, doelen stellen

 

Een wens is niet altijd een doel, maar een doel is wel een wens…. Wat is het verschil? Ik bekijk wensen en doelen natuurlijk vanuit het werken met energie. In de trainingen die ik geef besteed ik regelmatig tijd en aandacht aan het hele proces van “wensen doen” ofwel je eigen werkelijkheid creëren.

Wensen en doelen

Als je een wens doet, spreek je een intentie uit, je formuleert iets wat je graag werkelijkheid zou willen doen worden. Een doel is natuurlijk ook iets wat je graag in de wereld realiseert. Tot zover geen verschil. Wat ik echter vaak merk, is dat mensen doelen formuleren waarvan ze wel denken dat ze die willen realiseren, maar dat de passie die er eigenlijk bij hoort mist. En vaak genoeg mist zo’n doel ook “realiteitsgehalte”: het is te hoog gegrepen, of te bedacht, of past meer bij wat andere mensen willen dan bij wat je zelf echt wil. Doelen kan je zomaar stellen.

Een doel is concreet. Heeft al een bepaalde vorm. Zoals een bepaalde omzet halen, een diploma halen, een baan vinden, iets heel specifieks voor elkaar krijgen. Meestal heb je dat doel bedacht omdat je denkt dat het je dichter bij geluk, welbevinden of succes zal brengen. En je bedenkt dat op grond van alles wat je al weet, wat je al eerder ervaren hebt, bedacht hebt. Maar is dat doel wel echt jouw doel?

Er zijn vele voorbeelden van mensen die hun doelen realiseren en zich toch niet tevreden en gelukkig voelen. Of van mensen die hun doelen niet realiseren en dat wat ze nastreven op een andere manier vinden en daar heel gelukkig mee zijn. Dat lijkt raar maar het is inherent aan het stellen van een doel. Laten we eens kijken hoe dat zit.

Het waarom van de wens

Het begint allemaal met een wens. “Ik zou willen dat……”, en dan, vul maar in. Letterlijk alles zou je je kunnen wensen. In je hoofd, in de verbeelding, is niets te dol en kan je alles verzinnen wat maar in je hoofd opkomt. Maar dan begint het echte werk. De mooie beelden, de vele mogelijkheden worden eerst op de proef gesteld als je je wens onder woorden gaat brengen. “Ik wens dat ik een kasteel bezit…”, “ik wens dat ik die baan krijg die hier in de advertentie genoemd staat…”, “ik wens dat ik de loterij win…”. Prima wensen, maar in het onder woorden brengen kom je al wat meer op aarde, en begin je te merken dat je wens misschien nog wel wat hoog in de wolken zweeft.

Want waarom wens je die omzet, dat huis, die baan? Je wilt er iets mee bereiken. Je wil je gelukkig voelen, vrij van zorgen. Je wil een veilige en prettige plek om te wonen, een vertrouwde basis. Je wil je capaciteiten gebruiken, je potentieel vervullen. Je wil eigenlijk het gevoel krijgen wat daarbij hoort, geluk, welbevinden, veiligheid. Je wil je succesvol voelen. In feite wens je je gevoelens, kwaliteiten, ervaringen, een manier van zijn. De concrete doelen die je daarbij bedenkt zijn alleen maar het middel om die gevoelens en ervaringen te bereiken.

Doelen stellen vanuit wat je al weet

En daar gaat het vaak mis. Want als je concrete doelen stelt om datzelfde te willen bereiken, dan bedenk je die doelen met je hoofd, op grond van eerdere ervaringen. Of op grond van wat andere mensen zeggen, beweren en vinden. Of op grond van je eigen verlangens en angsten. En dan vul je het hele plaatje al in, vanuit wat je al weet. En dat wat je al weet, al deed en al kende, had jou nog niet eerder die ervaringen gebracht. Waarom zou dat nu wel zo zijn? Je zoekt juist iets nieuws, iets wat tot nu toe nog niet gelukt was, wat je nog niet kon bereiken op grond van je oude kennis en ervaringen uit het verleden. Je zoekt een opening naar nieuwe mogelijkheden, naar vormen, manifestaties in de werkelijkheid die je juist nog niet kent.

Kwaliteiten en gevoelens wensen

En wat is er dan anders aan “een wens doen”? Dat hangt natuurlijk af van je definitie. Ik zie een wens als een uitgebreide intentie. Je maakt het beeld van dat wat je je wenst helder en krachtig. Je houdt het bij de intentie, de kwaliteiten. Dus niet dát specifieke huis wensen met dat adres, maar de kwaliteiten wensen die dat huis zo aantrekkelijk maken. Je wenst je specifieke gevoelens: niet dit huis, maar hoe je je zult voelen in een huis, dat is je wens. Je houdt dan de mogelijkheid open dat een ander huis diezelfde kwaliteiten aan je kan geven, en misschien zelfs nog meer en beter!

Woorden geven en je hart verbinden

Vervolgens helpt het enorm om je wens uit te spreken. Tegenover anderen, of tegenover jezelf in de spiegel. Geef er woorden aan, maak de beelden concreter en een stapje dichter bij de wereld. Voel of je de goede woorden kunt vinden, of je er echt blij over kunt praten. Alleen als je de juiste woorden kunt vinden, klopt je wens. Daarna zoek je in jezelf je “kompas”, en je noorden. Je richting: als deze wens werkelijkheid wordt, ben je dan meer je echte zelf, of minder? Het spreekt voor zich dat een echte en ware wens je dichter bij jezelf zou moeten brengen. Als dat zo is kan je je wens verbinden met je hart: je kunt je ervoor openen, blij zijn, nu alvast, met het gevoel wat je nu al hebt. Je voelt “ja, dit wil ik”!.

Nóg 3 stappen

Daarna komen er nog drie heel belangrijke stappen in het proces van een wens doen. Een wens die je open houdt voor allerlei mogelijke vormen waarin het gewenste uiteindelijk aan je zal verschijnen. Je zal toevallen. Die drie stappen gaan over de vragen of je de interne ruimte hebt om je wens te kunnen manifesteren én ontvangen. En over de kracht die je hebt om je wens te manifesteren (ja, dat heeft heel veel met jezelf te maken, en minder met het lot of het universum…). De laatste stap heeft te maken met kunnen loslaten, kunnen ontvangen, en dankbaarheid voelen voordat je ontvangt.

Over deze stappen meer in een volgend artikel.

Als je jezelf graag doelen stelt, onderzoek dan eens waarom je die doelen hebt, en wat je ermee wil bereiken. En dus: welke kwaliteiten en ervaringen je eigenlijk zou willen creëren.

Share

Leave a Reply